Verzakkingen

De bekkenbodemspieren ondersteunen de blaas, de baarmoeder en het rectum. Als de bekkenbodemspieren niet goed functioneren worden deze organen niet meer goed ondersteund en kan er een verzakking optreden van één of meerdere van deze organen. In medische termen wordt dit een prolaps of beter nog pelvic organ prolaps (POP) genoemd. In zeldzame gevallen is er sprake van een verzakking van de dunne darm (enterocèle).

Een verzakking geeft vervelende klachten als een balgevoel: het gevoel dat er iets naar beneden zakt of naar buiten komt. Anderen ervaren een moe en zwaar gevoel in de onderbuik. Ook kunnen tal van andere klachten samengaan met een verzakking, bijvoorbeeld ongewenst urineverlies, pijn bij vrijen of obstipatie. Bekkenfysiotherapie is een veilige en effectieve manier om de functie van de bekkenbodem te verbeteren en daarmee ook de klachten die gepaard gaan met een verzakking te verbeteren. Bij wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat bij een milde verzakking de anatomie van de verzakking zelf kan verbeteren. Simpel gezegd: een kleine verzakking kan weer terug omhoog geoefend worden.

Vaak wordt er rondom een verzakkingsoperatie geadviseerd om bekkenfysiotherapie te volgen. Het effect van een operatie is hoger als de bekkenbodemspieren optimaal functioneren. Er kan bij een dergelijke operatie gebruik worden gemaakt van een matje ook wel mesh genoemd. De laatste tijd is er aandacht gegeven door Radar en het NOS-journaal aan de ernstige complicaties die de matjes met zich mee kunnen brengen, waardoor veel vrouwen terughoudend zijn geworden om een mesh te laten plaatsen. Een verzakkingsoperatie kan ook zonder mesh uitgevoerd worden. Maar of het nu gaat om een operatie met of zonder mesh: het optimaal functioneren van de bekkenbodem is altijd belangrijk om de blaas, baarmoeder en endeldarm zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

De bekkenfysiotherapeut kan diagnosticeren welk orgaan verzakt is en hoe ernstig de verzakking is. Hiervoor wordt dezelfde methodiek gebruikt als gynaecologen toepassen. Een bekkenfysiotherapeut zal echter nooit een speculum of eendenbek gebruiken.