Bekkenbodemfunctiestoornissen

Het is belangrijk dat de bekkenbodemspieren goed kunnen aanspannen en goed kunnen ontspannen. Bij beide kunnen er problemen ontstaan zodat de bekkenbodemspieren niet meer goed kunnen functioneren. Als de bekkenbodemspieren te slap zijn en niet goed meer kunnen aanspannen, wordt de bekkenbodem te slap. Dit wordt ook wel een onderactieve bekkenbodem genoemd.

Het kan ook zijn dat de bekkenbodemspieren juist te gespannen zijn, men spreekt dan van een overactieve bekkenbodem. Dit houdt in dat de bekkenbodem niet goed kan ontspannen. Dit kan tot tal van problemen leiden. Denk bijvoorbeeld aan pijn, problemen tijdens het vrijen of obstipatie.

Het kan ook voorkomen dat mensen de controle over het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren zijn kwijt geraakt. Soms heeft dit te maken met neurologische schade, maar veel vaker komt het doordat mensen zich onvoldoende bewust zijn van hun bekkenbodemspieren.

Ook kan het voorkomen dat de bekkenbodem op zich prima werkt, maar niet het juiste doet op het juiste moment. Dit wordt ook wel een coördinatiestoornis van de bekkenbodem genoemd.

Het is belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld, want pas als dit is gebeurd, kan de beste behandeling worden gestart. Een bekkenfysiotherapeut is hierin gespecialiseerd.